De Dutch Geocoin is de langst lopende geocoin-serie ter wereld. Sinds 2005 wordt ieder jaar door de Nederlandse cachegemeenschap een munt ontworpen en gemaakt. Dat betekent dat het dit jaar voor de zestiende keer heeft plaatsgevonden! Geocachers vanuit heel Nederland hebben zich ontplooit als ontwerpers van geocoins, met als doel een mooi ontwerp aan te leveren en hun ontwerp de nieuwe Dutch Geocoin te laten worden. Op deze listing staan alle stemmen voor de Dutch Geocoin 2020.
Op vrijdag 5 juni is in HUISARREST #15 de winnaar bekend gemaakt: Thobias010 met zijn coin (nr. 37)!!
ONTWERP 1
De voorkant is het wapen van Enschede. Glow in the dark van dit wapen zou mooi zijn, zodat het in het donker licht geeft. De achterkant is een zilveren gulden.
ONTWERP 2
De boodschap “vrijheid spreekt niet voor zich” en de cirkel “geef het door” laten zien dat iedereen verantwoordelijkheid draagt voor het behoud van onze vrijheid!
ONTWERP 3
Tijdens het Dutch Geocoin 2020 event in Mookhoek is er door de deelnemers gezamenlijk een munt ontworpen.
ONTWERP 4
In 2020 is Nederland het organiserende land voor het Eurosongfestival, met het thema “Open Up“. Geocaching is net als het songfestival voor iedereen!
ONTWERP 5
Tijdens het Dutch Geocoin 2020 event in Eindhoven is er door de deelnemers gezamenlijk aan een munt gewerkt.
ONTWERP 6
De Formule 1 wordt in 2020 voor het eerst sinds lange tijd weer in Nederland georganiseerd. Je ziet nr. 33 van Max Verstappen, de lijn van het circuit Zandvoorten en de NL vlag. Op de achterkant is o.a. Nederlandse leeuw te zien.
ONTWERP 7
Het 5-jaarlijkse Sail Amsterdam wordt dit jaar voor de 10e keer georganiseerd en bezocht door mensen van over heel de wereld! Op de achterkant staat het Sextant, dat werd gebruik om de positie op zee te bepalen.
ONTWERP 8
Omdat Geocaching dit jaar 20 jaar bestaat leek me dit een mooi thema voor de coin.
Beide zijden tonen de Nederlandse vlag, met een feestje (voorkant) en geocache-attributen (achterkant).
ONTWERP 9
75 jaar vrijheid: een doorbroken prikkeldraadomheining, de vredesduif en de bruine kleur van de bezetters.
Op de achterkant alle uiterste caches in de vier windstreken van Nederland.
ONTWERP 10
Dit ontwerp is gebaseerd op de Nederlandse kleuren rood, wit en blauw. Ook de fiets is typisch Nederlands, waarbij de natuur (waar wij geocachers zo van houden) terug te vinden is in de wielen.
ONTWERP 11
In dit ontwerp zie je de Nederlandse bollenvelden en de tulp op de voorkant en de Nederlandse vlag met de typische klompen op de achterkant.
ONTWERP 12
Op deze voorkant zie je het geocache-logo, met NL, 2020 en het COVID-19-virus erin verwerkt. Op de achterkant de typisch Nederlandse klompen en tulp.
ONTWERP 13
Wat of wie uit Nederland is over de gehele wereld nou het meest bekend en beroemd? Precies: Johan Cruijff!
Ter nagedachtenis aan dit icoon dit ontwerp voor de Dutch Geocoin 2020.
ONTWERP 14
Dit ontwerp toont de Nederlandse vlag met de tekst NL2020.
Op de achterkant wederom de kleuren van de Nederlandse vlag in cirkelvorm, als achtergrond voor een oranjekleurige molen.
ONTWERP 15
Dit ontwerp ontsproot tijdens een wandeling op een dijk: in 1995 was het extreem hoogwater en de ontwerper moest evacueren. Dit jaar is er veel aandacht aan besteed in o.a. tentoonstellingen.
De achterkant is een gedeelte van een bekend gedicht van Hendrik Marsman.
ONTWERP 16
Het idee voor dit ontwerp is ontstaan door deze rare tijd. De boodschap van de voorkant is: als je dan toch besmet moet worden met een virus, dan het beste met het geocache-virus !
Op de achterkant een bekend geocache-logo met NL 2020 erin.
ONTWERP 17
Hier een ontwerp voor één kant van een coin. Op deze kant een nederlands vlag met de trackable-code en vier typisch Nederlandse producten: kaas, de tulp, de klompen én het heerlijke broodje kroket!
ONTWERP 18
Dit is een getekend ontwerp. Op de voorkant Nederland op de Nederlandse vlag.
Op de achterkant de geocache-kleuren en een gebalde vuist tegen het COVID-19-virus, met de tekst: Samen staan we sterk, ook na deze strijd.
ONTWERP 19
Als je niet fysiek kan geocachen: dan maar Pokémon spelen?
Dit ontwerp toont de PokéBall (voorkant), waarmee je in het spel verschillende Pokémons kunt vangen.
Op de achterkant staat het Pokémon-karakter Pickechoo!
ONTWERP 20
Op de voorkant van dit ontwerp staat de wereldbol met Nederland en een traditional cache op de voorgrond. 20 jaar geocaching wordt verbeeld door de jaartallen 2000 en 2020.
Op de achterkant hetzelfde ontwerp, maar dan voorzien van het Geocache-logo.
ONTWERP 21
Dit ontwerp staat ook in het teken van 75 jaar vrijheid. Op de voorkant Nederland in de kleuren van de NL vlag met de tekst: vier de vrijheid.
Op de achterzijde de metaforen voor bevrijding (doorbroken ketens) en vrijheid (vredesduif).
ONTWERP 22
Deze coin staat in het teken van 20 jaar Geocaching, aangevuld met typisch Nederlandse kenmerken: tulpen en de Nederlandse vlag op beide zijden.
Ook het Geocache-logo is op beide kanten terug te vinden.
ONTWERP 23
Dit ontwerp is hartvormig, met het thema love. Zowel op e voor- als de achterkant is de Nederlandse vlag te zien. Op de voorkant de Geocache-logo’s en op de achterkant refereert het ontwerp aan het 20-jarig bestaan van Geocaching.
ONTWERP 24
Op dit ontwerp aan beide kanten een oog, waarbij de iris kan draaien en het lichtgrijze gedeelte open ruimte is.
De voorkant verwijst naar het zoeken van een geocache en de achterkant naar het 20-jarig bestaan van Geocaching.
ONTWERP 25
De periode waar we nu in leven is een aliën-achtige periode (voorkant).
Maar we overleven het wel (achterkant)!
ONTWERP 26
Dit ontwerp is een grafische weergave van het COVID-19 virus op een Nederlandse driehoekvlag. Als we ons met z’n allen houden aan de regels, kunnen we COVID-19 verslaan!
ONTWERP 27
De voorkant van dit ontwerp beeldt 75 jaar vrijheid uit en de achterkant allerlei Nederlandse gebeurtenissen uit 2020 (100 km op snelwegen, circuitZandvoort, etc).
ONTWERP 28
Het ontwerp van deze coin geeft voor de ontwerper weer wat geocaching is: lekker wandelen, genieten, ontdekken, de prachtige natuur en ondergrondse verborgen schatten.
ONTWERP 29
Op de voorkant van deze coin zie je Nederland dat overschaduwd wordt door het coronavirus.
Op de andere kant de pictogrammen die dit jaar zo belangrijk zijn: de zorg, de afstand en het rekening houden mét en zorgen vóór elkaar.
ONTWERP 30
Het ontwerp van deze coin heeft aan de voorkant de GC-kleuren, met de geocachende ontwerper/GC Rogier nog vóór het virus. Ook zie je bomen, voetstappen en het COVID-virus terugkomen.
Op de achterkant zie je dat Mr. Maniac stiekem de ontwerper/GC Rogier aan het filmen is.
ONTWERP 31
Helaas heeft het virus dit feestelijke jaar 2020 in zijn greep.
Maar: waar een wil is, is een weg! Er is altijd ruimte voor een geïmproviseerd feestje! Achter het virus zie je Signal: hij staat klaar met zijn taart met kaarsjes om 15 jaar Dutch Geocoin met ons allen te vieren.
ONTWERP 33
De ontwerper heeft voor dit ontwerp gekozen vanwege de berenjacht 2020, die is opgericht om gezinnen tijdens de COVID-pandemie wat afleiding te geven.
Op de voorkant alle beren van de Berenjacht 2020 en op de achterkant de uitleg van het spel.
ONTWERP 34
De ontwerper wilde hier een simpel en strak ontwerp maken, niet te druk maar wel kleurrijk, over iets wat momenteel ons leven bepaald, maar op een neutrale manier weergegeven.
Dit heeft geresulteerd in: Signal met een mondkapje in de kleuren van de NL-vlag (voorkant) en een glow-in-the-dark virus op een achtergrond van de NL driekleur.
ONTWERP 35
Op de voorkant van dit ontwerp is een kompas, een boomstam als vindplaats voor een cache en een paar flessen als toast voor een goede afloop.
Op de achterkant een paar wandelschoenen om te gaan geocachen.
ONTWERP 36
De ontwerper van deze coin is fan van de Slakkenpost van GC Rogier en heeft daar zijn voorkant op gebaseerd.
De achterkant staat in het teken van GC Team Lage Landen, omdat daar heel veel mensen lid van zijn, aldus de ontwerper.
ONTWERP 37
Op de voorkant van dit ontwerp de oer-Hollandse ouderwetse molen in een prachtig landschap met stralend laagstaand zonnetje.
Op de achterkant de iets modernere variant: de energie-opwekkende windmolen aan de oever van een Hollands kanaal.